Colagenul din cartilagiu de rechin

rechinRechinii sunt una dintre cele mai vechi si uimitoare specii de pe Pământ. Existenta lor datează de acum circa 400 de milioane de ani, cu 200 de milioane de ani inainte de aparitia dinozaurilor. Care este secretul supravietuirii lor?

Rechinul este singura creatură cu imunitate naturală la orice boală cunoscută de către om. Rechinul este singurul care nu se poate imbolnavii de cancer. Rănile i se vindecă foarte repede; dintii rupti cresc la loc în cateva zile. Scheletul le este compus din cartilagiu fără oase. Cercetătorii ne spun că acest cartilagiu este răspunzător pentru imunitatea deosebită a rechinilor.

Din cele mai vechi timpuri creasta rechinului a fost consumată pentru proprietătile sale de a incetinii imbatrinirea si de a preveni bolile. Chinezii consuma supa din aripioare de rechin ca o delicatesă, nu exista meniu al unei nunti chinezesti ce se respectă care sa nu contină si rechin. Pentru o nunta sunt sacrificati peste 30 de rechini.

De la rechin se consuma numai aripioarele, restul corpului se arunca deoarece carnea nu este foarte gustoasa. Anual sunt ucisi peste 70 milioane de rechini pe tot globul. Aripioarele de rechin au dezvoltat o adevarata industrie. Din pacate deja 30% dintre speciile de rechin au fost declarate pe cale de disparitie.

colagen capsuleBoli tratate cu cartilagiu de rechin

Cercetătorii au arătat că prin consumul cartilagiului de rechin se pot ameliora boli degenerative cum ar fi: psoriasis, colite ulcerative, alergii acute ale pielii, hemoroizi, artrita reumatoida, osteoartrita, cancerul de colon, cancerul de prostată si cancerul de piele.

Colagenul este componenta cheie a cartilajului. Colagenul se poate obtine si din alte surse cum ar fi sternul de pui, pielea de bovine sau diversi pesti insa doar cartilagiu de rechin are potential in prevenirea si tratamentul tumorilor canceroase. Lupta impotriva cancerului o face prin inhibarea cresterii vaselor de sânge ale tumorilor obligând capilarele anormale la regres.

Colagenul din cartilagiu de rechin a demonstrat o rată de răspuns de 60% în unele din cele mai severe cazuri de artrita, fără efecte secundare, la pacienti la care sansele de vindecare erau complet reduse prin medicatia standard.

Tratamentul cu colagen

Colagenul reprezinta mai mult de 25% din proteinele corpului omenesc. Pielea este colagen in proportie de 70%. Luat ca supliment alimentar colagenul nu poate acoperi deficitul, mai ales in cazul persoanelor mai in varsta, dacat in doze mari si pe perioade lungi de timp.

Doza de colagen hidrolizat capsule este recomandată a fi de maxim 7 - 10 grame pe zi. Colagenul de tip II, atunci când este utilizat pentru efectele sale asupra sistemului imunitar în poliartrita reumatoidă, este folosit în cantităti foarte mici, de la 0,02 mg la 10 mg pe zi.

In cazul cancerului, in testele clinice, pe bolnavi, s-au administrat cantitati de pina la 30-60 grame pe zi, pentru tratamentul intensiv al formelor avansate de cancer, obtinandu-se succese. Astfel de cantitati insa, au fost administrate pe cale rectala. In acest caz se foloseste praful de cartilagiu de rechin (diluat cu solutie salina sau alte fluide pentru a putea fi administrat rectal).

Perioada recomandată pentru tratament este de cel putin 3 luni sau până la obtinerea efectului benefic dorit. Apoi doza zilnică poate fi redusa atat timp cat beneficiile aduse nu se pierd. In cazul tratamentelor pe perioada îndelungata se recomanda la fiecare 3 saptamani de tratament o saptamana de pauza.

În ceea ce priveste momentul zilei cel mai indicat pentru consumul colagenului, unii nutritionisti recomandă dimineata pe stomacul gol, altii seara înainte de culcare, altii in timpul mesei sau imediat după. Cu totii insă sunt de acord că trebuie administrat intr-o singura doză, cu multe lichide si vitamina C care ajută la asimilarea si sinteza de colagen. Usoare exercitii de gimnastica, făcute intre mese, ajută mai ales in cazul artritelor.

Contraindicatii ale colagenului de rechin

Cartilagiul de rechin nu este toxic pentru organism si nu sunt cunoscute nici un fel de reactii adverse; dar pentru ca reduce producerea si cresterea a noi vase de sange, cartilajul de rechin nu trebuie luat de gravide, copii, sau orice persoană care a suferit o interventie chirurgicală în ultimele 30 zile.

Ce spun specialistii:

"In cadrul pielii, colagenul actioneaza ca o pernita pentru suprafata acesteia, contribuind la aspectul ferm, sanatos si matasos al pielii. Ca urmare, dupa varsta de 30 de ani, trebuie sa suplinim pierderea de colagen. Cele mai bune surse alimentare de colagen sunt carnea animalelor tinere (pui, miel), precum si fructele de mare (creveti, homari, cartilaj de rechin). Sa nu uitam ca un rol important in sinteza colagenului il are vitamina C. De aceea, este bine sa consumam fructe si legume bogate in aceasta vitamina pretioasa." Dr. Florentina Zaharia - medic primar dermato-venerologie - BIODERM MEDICAL CENTER

"Eficienţa suplimentelor alimentare cu colagen şi cu glicozaminoglicani sau cu condroitini sulfaţi este susţinută de studii, existând dovezi că ele contribuie la menţinerea integrităţii cartilajelor şi la refacerea lor în caz de artroză. Terapia cu aceste suplimente este de lungă durată, întinzându-se pe o perioadă de minimum trei luni de administrare zilnică. Ele trebuie luate doar la indicaţia unui specialist, întrucât nu sunt lipsite de efecte adverse." Dr. Daniela Opriş - medic specialist ­ medicină internă Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.