Glucozamina sulfat si-a dovedit eficienta in lupta impotriva osteoartritei

de Dr Steve Austinpoza dr

Multe studii au aratat in mod constant ca glucozamina sulfat reduce simptomele osteoartritei. Rezultatele recente ale unui studiu pe termen lung (trei ani), placebo-controlat, care a  utilizat metode stintifice de aplicare si control ale tratamentului a fost publicat in Lancet Medical Journal.

212 pacienti cu osteoartrita a genunchiului au fost repartizati aleatoriu pentru a primi fie un placebo fie 1500 mg de glucozamina o dată pe zi, timp de trei ani. La sfarsitul perioadei de proba, simptomele osteoartritei au crescut cu 10% în grupul placebo, dar au scăzut cu 24% în cel ce a primit glucozamina. Razele X facute la genunchii pacientilor ce au primit placebo au continuat să arate o crestere semnificativă a anomaliilor, in timp ce nici o deteriorare nu a apărut în grupul de persoane ce au luat glucozamina. Diferentele rezultate intre cele doua grupuri au fost statistic semnificative.

Concluzii

Pentru cei ce sufera de artrita, există mai multe mesaje ce pot fi găsite în acest raport. În primul rând, glucozamina este sigură. Raportul Lancet este primul care arata ca glucozamina este în esentă fără efecte secundare, chiar si după trei ani de suplimentare. În general, problemele nu au fost mai frecvente la persoanele care au luat glucozamina decât la cei ce li s-a administrat un placebo.

Faptul că razele X au continuat să arate o deteriorare a cartilajului la grupul placebo, dar nu si la cel cu glucozamină sugerează faptul că glucozamina influentează în mod direct structura articulatiilor. Diferenta majora între cele doua grupuri arata ca glucozamina nu doar reduce durerea, dar opreste cumva deteriorarea articulatiilor.

Medicina conventionala nu are nici o terapie pentru osteoartrita care sa mentina sanatoasa structura articulatiilor. De fapt, tratamentul cel mai frecvent - aspirina si analgezicele - utilizate pentru a reduce durerea, a raportat o crestere a ratei de deteriorare a articulatiilor in cazul celor ce suferă de artrita. Dar efectul cel mai frecvent, cu reactii adverse grave la utilizarea pe termen lung a aspirinei, este iritarea stomacului, care de multe ori se transformă în gastrita sau chiar ulcer. Prin reducerea în mod semnificativ a nivelului de durere, utilizarea pe termen lung a glucozaminei poate sa duca la utilizarea mai rara a aspirinei, cu mai putine cazuri de gastrite si ulcere.

Sursa articolului:
Steve Austin, ND, Chief Science Officer for Healthnotes, Inc. Profesor de nutritie la Colegiul National de Medicină Naturopathic din Portland, Oregon. Dr. Austin a condus, de asemenea, departamentul de nutritie de la Universitatea Bastyr.