Ce este osteoartrita?

osteoartrita

Osteoartrita este cea mai frecventa dintre cele peste 100 de tipuri diferite de boli atritice. Este o deterioarare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii, care incepe sa se uzeze mai mult decat se poate reface. Ea apare cel mai des odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura puternica sau la sportivii de performanta, dar poate fi cauzata si de anumite leziuni sau defecte din nastere. In majoritatea cazurilor, specialistii nu cunosc cauza distrugerii cartilajului.

Ce simptome are osteoartrita?

Cartilajul este lipsit de vase de sânge si de terminatii nervoase, prin urmare durerea nu poate fi simtită la începutul procesului. Doar în momentul când uzura este foarte avansată, durerea îsi face simtită prezenta si se amplifică în decursul timpului.

Daca resimti durere la nivelul soldurilor, durere la genunchi sau durere la picioare si cateodata la nivelul coloanei vertebrale, durere la spate, este cazul sa consulti un doctor de specialitate.

De asemenea, cand durerea este mai puternica la sfarsitul zilei sau dupa perioade mai intense de activitate, cand simti o rigiditate (care nu dureaza prea mult) dimineata la trezire sau dupa repaus prelungit, sau cand observi o limitare a miscarilor in articulatie este cazul sa iei masuri.

La ce varsta apare osteoartrita?

Inainte de 45 de ani, osteoartrita apare mai frecvent la barbati. Dupa 55 de ani, apare mai frecvent la femei. Dupa varsta de 65 de ani aproape la toate persoanele exista semne radiologice de osteoartrita la nivelul mainilor. Cel mai adesea, osteoartrita netratata corespunzator duce la invaliditate partiala sau chiar imobilizarea completa a pacientului.

Tratament

Dincolo de orice explicatie medicala, artrita inseamna durere, umflaturi ale articulatiilor si rigiditate in miscare. Studiile recente arata ca majoritatea oamenilor peste 50 de ani sunt afectati, in diverse stadii, de artrita, aceasta fiind principala cauza a handicapului fizic. In cazul artritelor, tratamentele clasice vizeaza ameliorarea durerilor provocate de aceasta boala, nu stoparea sau vindecarea ei.

Care sunt tratamentele recomandate? Medicamente analgezice, exercitiu fizic pentru mentinerea mobilitatii articulare, pierderea in greutate in cazul pacientilor obezi, protejarea articulatiilor de leziuni sau traumatisme, utilizarea dispozitivelor ortopedice, cum ar fi fese elastice protectoare, orteze, atele sau bastoane, schimbarea activitatilor zilnice pentru a reduce stresul suplimentar la nivel articular, terapia la caldura si la rece, cum ar fi comprese calde sau aplicarea de pungi cu gheata local. In cazul agravarii bolii injectii cu corticosteroizi, injectii cu hialuronan, fizioterapie.

In timp ce medicina alopata nu este convinsa de eficienta unor suplimente alimentare precum glucozamina, colagenul sau condroitina, bolnavii de artrita le folosesc la scara tot mai mare.

Directivele Ligii Europene împotriva reumatismului acrediteaza Glucozamina ca tratament iar Osteoarthritsis Research Society Internaţional recomandă renuntarea la tratamentul cu Glucozamina dacă nu se observă nici un efect după șase luni.

Cel mai recent studiu clinic A Clinical Study on Glucosamine Sulfate versus Combination of Glucosamine Sulfate and NSAIDs in Mild to Moderate Knee Osteoarthritis demonstreaza ca tratamentul de lunga durata cu Glucozamina Sulfat reduce dependenta de analgezice, opreste progresia osteoartritei si imbunatateste calitatea vietii pacientilor. 

O alta serie de studii publicate in Australian Family Physician sugereaza ca extractul de macese ar putea fi o alternativa viabila la frecvent utilizatele medicamente anti-inflamatorii pentru reducerea durerii in osteoartrita. In contrast cu anti-inflamatoarele nesteroidiene si aspirina, macesele nu au efecte ulcerogene, nu inhiba trombocitele, nu produc fibrinoliza, evitandu-se astfel reactiile adverse.